A leghíresebb külföldi sminkmesterek

Val Garland

Style: "Portrait B&W"

A sminkelést autodidakta módon tanulta meg, így a legtöbbet a saját maga által elkövetett hibákból tanult. Nem sokkal később már Ausztrália legjobb sminkesei között tartották őt számon. Később, 1994-ben visszaköltözött Angliába, és végül Londonban telepedett le.

Az 1990-es évek elején kapcsolatba került a MAC-kel, amikor a márka vezetője, Gordon Espinet felkereste és felajánlotta neki a szponzorációt, amit először nem fogadott el. Majd amikor a McQueen divatbemutatók vezető sminkese lett, akkor segítették őt először a MAC sminkesei.

Pályafutása során számos projektben vett és vesz részt ma is. Együtt dolgozik a Vogue magazinnal is. Munkáival leggyakrabban a kifutókon végigvonuló modellek arcán találkozhatunk.

 

Pati Dubroff

pati-dubroff

Elmondása szerint már 10 éves korában tudta, hogy profi sminkmester szeretne lenni. Ahhoz, hogy ezt a gyermekkori álmát valóra tudja váltani, hosszú utat kellett bejárnia, és még többet kellett tanulnia. Az áttörést az jelentette, amikor François Nars számára asszisztálhatott.

Pati munkáival kis túlzással szinte nap mint nap találkozhatunk, hiszen számtalan Hollywoodi színésznek készíti ő a sminkjét, például Drew Barrymore-nak, Jessica Bielnek, vagy Miley Cyrusnak is.

Ezen kívül ő a Dior és a Clarins márkáknak is a hivatalos szóvivője, valamint saját smink márkája is van már.

Pati Dubroff stílusára leginkább a természetesség, a letisztultság a jellemző.

 

Pat McGrath

pat-mcgrath

A sminkelés és a színek iránti szeretetének eredete gyerekkori nevelőjével függ össze. Gyermekkorában a szemhéjpúderek árnyalataival játszottak. A színkeverésre is Jean Grath tanította meg, ami nagy hasznára vált, ugyanis korábban nem lehetett beszerezni olyan termékeket, melyeket sötét bőrre találtak volna ki.

Később elvégzett egy sminkes kurzust a Northampton Főiskolán. Megismerkedett Kim Bowen stylisttal, akinek Pat elmondta, hogy szeretne sminkes lenni. A Stylist így elvitte őt pár munkájára olyan magazinokhoz, mint az i-D. Eleinte recepciósként dolgozott, emellett rendszeresen segédkezett fotózások és klipforgatások során.

Az 1990-es évek elején aztán következett az áttörés, amikor is elkezdett együtt dolgozni az i-D divatszerkesztőjével, Edward Enninfullal. Nem telt el sok idő, és kinevezték a magazin szépségszerkesztőjévé, és a mai napig is ő tölti be ezt a pozíciót.

Az 1990-es évek végén Giorgo Armani felkérte őt, hogy tervezze meg a márka kozmetikai ágazatát. Ezt követően 2004-ben a Procter and Gamble nemzetközi divatigazgatója lett. Azóta ő a felelős olyan világhírű márkákért, mint amilyen a Dolce and Gabbana, a Max Factor vagy aCover Girl.

A sminkmester a leghíresebb fotósokkal dolgozik együtt a legnagyobb divatházaknak.

2007-ben a Vouge a világ legmeghatározóbb és legbefolyásosabb sminkesének nevezte. Majd 2013-ban II. Erzsébet királynőtől Member of the Order of the British Empire kitüntetést is kapott